26. 07. 2010.

19.noćni turnir Koraj 2010



Turnir će se održati 30 i 31. jula 2010. godine u petak i subotu na sportskom poligonu u Koraju sa početkom od 17,oo sati.

Prijave ekipa i uplata kotizacije u iznosu od 100,oo KM primaju se do 30. jula do 16,30 sati kada će obaviti izvlačenje parova.

U slučaju prijave više od 16 ekipe, igra se predkolo.

Ukupni novčani fond nagrada za seniore iznosi 2.300 KM, a za pionire 80% od uplate.

Kontakt telefoni: 061/232-104 i 066/890-238.

Kontakt e-mail: turnir@korajska-raja.net
Turnir za kategoriju PIONIRA, 29. jula sa početkom u 17,00 sati.

Pored fudbala, gosti će moći uživati u kulturno zabavnom programu, a svi posjetioci sa kupljenom ulaznicom učestvovat će u izvlačenju vrijednih nagrada koje je obezbijedio organizacioni odbor.

Dodjite da se druzimo.

16. 06. 2010.

Ne zaboravimo dan kada je i nebo plakalo nad sudbinom korajskih bošnjaka 15.jnui 1992 godine


15.juna 1992 godine MZ Koraj je zaprimila neosnovani ultimatum od tadasnjih vlasti opstine Lopare i ujedno najavili da se Koraju i njegovim mjestanima priprema najcnji scenario koji su kroz bogatu istoriju Koraja ponavlja vec nekoliko puta.
Ovog datuma (15.juna 1992 godine) u 15,05 sati napadnut je Koraj iz svih pravaca iz svih raspolozivih orudja i oruzja sa kojim je raspolagala tadasnja JNA odnosno vojne i paravojne formacije koja je naoruzavala JNA. Pored cinjenice da je tadasnji Krizni stab mjesne zajednice Koraj, razgovarao mirno razrjesenje novonastale situacije i prihvatio sve uslove koje su pred njih postavljale tadasnje vlasti opstine Lopare, scenario koji je bio primjenjivan u mnogim mjestima sirom BiH-a, izgleda morao se primjeniti i na MZ Koraj, a to je unistiti i popaliti sve sto je Bosnjacko, opljackati i uy prijetnju i upotrebu vojne sile raseliti stanovnistvo. Pouceni iskustvom iz ne tako davne historije, najveci broj stanovnika MZ Koraj nije prihvatio scenario tadasnjih vlasti, pa su odmah poslije ultimatuma, uputili se u pravcu Celica.
Svi oni koji nisu uspjeli otici u pravcu Celica, dozivjeli su golgotu na svoj nacin. Tih dana u Koraju su vrsene doslovno prave hajke na preostalo stanovnistvo .
Isti su skupljani u grupe i upucivani iznad Koraja na prostor MZ Milino Selo, odnosno mjesto poznatije kao Babajaca.Odatle su prevezeni na prostor opstine Ugljevik, gdje su po njihovom nahodjenju odvajani muskarci, zene i djeca.Veliki dio muskaraca /njih 120 registrovanih/ medju kojima se nalazio i odredjen dio vojno nesposobnih su odvedeni u zloglasni logor Batkovic, a zene i dejca su sa autobusima upucivani u pravcu Tuyle, Teocaka ili Bijeljine. Uporedo sa ovim aktivnostima tadasnja vlast opstine lopare dozvoljava nezapamcenu pljacku materijalnih dobara koje su mjestani Koraja mukotrpno stvarali i nabavljali.
Izgleda da je to bila nagrada pojedincima i grupama za dobro odradjen posao. Steta koja je ucinjena procjenjuje se na preko
200 000 000 maraka. Nas mjestane Koraja boli cinjenica da su u tome najznacajniju ulogu imali nasi skolski drugovi, dojucerasnje kolege, komsije i poznanici.
U vrlo kratkom periodu poslije 15. juna 1992. godine, ubijeno je 56 civila uglavnom starije zivotne dobi, koji takvi nisu mogli predstavljati nikome nikakvu prijetnju.
I pored toga sto je od tog zlocina proslo 18 godina, niko od aktera, niti od bivse vlasti nije odgovarao za zlocine, apelujemo na nadlezne institucije da ovaj slucaj privede kraju, i da konacno sve nevine zrtve pronadju svoj zasluzeni smiraj, a odgovorni pojedinci za ucinjeno snose odgovornost.
I danas je u centru Koraja odrzan skup pod nazivom DA SE NIKAD NE ZABORAVI 15. JUNI 1992. GODINE.


U 11,30 sati obavljena je dzenaza nedavno eksumiranom Mujanovic Smajlu, koji je jedna od nevinih civilnih zrtava iz 1992. godine.
Potom je u Carsijkoj dzamiji obavljen tevhid, polozeno je cvijece i procena fatiha na spomen obiljezju civilnim zrtvama i palim sehidima, a tacno u 15,05 sati nakon zvuka sirene krenula je kolona spasa u pravcu Celica.
Na tom putu, dugom preko 8 kilometara, i kolonom sa preko 500 prisutnih Korajaca, i gostiju iz okolnih mjesta /Celica, Brnjika, Vrazica......./,
veliko zadovoljstvo predstavlja zaista veliki broj mladih, kojima je ovo historijski cas, da se ovako nesto nikad i nikom ne dogodi.
Kolona spasa se zaustavila na Gajevima, gdje su mjestani tog zaseoka obezbijedili osvjezavajuce napitke, zatim u naselju Agici u Celicu koji svojim gestom nisu zaboravili dane patnje Korajskog naroda iz 1992. godine.
Na kraju je na centralnom spomen obiljezju u Celicu polozeno cvijece palim borcima 208. brdske brigade Celic.
Treba napomenuti i odlazak delegacije MZ Koraj na spomen obiljezje Kapavac, gdje se danas otvorilo spomen obiljezje palim borcima prvog bataljona 208. brdske brigade.
Veliki Korajski prijatelj, Osman Cokic iz Celica je u prostorijama Biblioteke u Koraju putem video projektora obiljezio ovaj datum, a tom prilikom na bijelom platnu su vidjene
scene, nakon kojih su kod mnogih potekle i suze.

korajska-raja

07. 06. 2010.

Kažu život brzo prolazi...

Sinoc u Koraju oko 00:30 život izgubio trineaestogodisnji (13) Nermin Matrijašević* od strujnog udara... Inace privremeno je boravio kod tetka Seada Mujdžića-Adže.

Više informacija tokom dana!

21. 05. 2010.

Reis ul-ema Mustafa ef. Cerić u posjeti Koraju






Kao sto je vec najavljeno, poglavar Islamske zajednice dosao je i u nas kraj, probati jagode :) Izrazio je zadovoljstvo kojim je docekan, uputio par poruka mjestanima u uputio se ka Čeliću! treba istaći da je ovo bio i kol'ko toliko, jedan veći korak za nasu MZ, gdje je i sam reis obecao pripomoci razvoju ovog povratnickog mjesta... Sem reisa, danas u Koraju su bili, imami Medzlisa Čelic, Muftija tuzlanski, načelnik opštine Lopare Rado Savic,Željko Kerović, načelnik opstine Čelić, Sead Muminović,te mnogi drugi....

Jedna od poruka reisa je sledeca: " Vi, mjestani Koraja, da bi ste se oduprli morate raditi kao jedno tijelo, kao jedna cjelina"

Vise slika pogledajte u galeriji!